Històric d'articles

PARCS URBANS I XARXES D'ITINERARIS SALUDABLES

Publicat a Notícies dels Consells

El Consell Esportiu del Pla de l’Estany, com a organisme que treballa per a la promoció de l’activitat física a la comarca, a instàncies del Consell Comarcal, ha estat l’entitat responsable de dur a terme el projecte de dinamització dels parcs urbans i les xarxes d’itineraris saludables. Aquest projecte, s’engloba dins el programa de protecció i promoció de la salut de Dipsalut.

Els parcs urbans, amb mobiliari per fer exercici físic, van adreçats a tots els majors de 16 anys de la comarca, amb l’objectiu que els usuaris els incorporin a les seves activitats quotidianes. L’ús regular dels parcs urbans de salut beneficia l’estat de salut i com aquests reverteixen en la qualitat de vida i el nivell d’autonomia de les persones. A més, aquests parcs urbans constitueixen nous espais de socialització que permetran als usuaris crear, ampliar i/o reforçar les seves xarxes, incrementant la seva motivació respecte l’activitat física. La proposta saludable es complementa amb la xarxa d’itineraris saludables, que consisteix d’uns recorreguts urbans pensats per fer a peu, amb una intensitat moderada i sense una preparació física especial.

Durant el curs passat, es van dur a terme les dinamitzacions durant els mesos de setembre a desembre. Es van realitzar una quinzena de sessions de dinamització a cada parc de salut de la comarca, dels municipis: Banyoles, Camós, Cornellà del Terri, Crespià, Esponellà, Fontcoberta, Palol de Revardit, Porqueres, Sant Miquel de Campmajor i Serinyà.

El Consell Esportiu del Pla de l’Estany valora molt positivament aquest inici de projecte ja que es van obtenir uns bons resultats. Durant aquests darrers mesos del 2012 es van registrar unes 900 participacions en tots els equipaments de la comarca. Les franges d’edat, de les quals més se n’han beneficiat de la proposta físic-saludable han estat persones entre 50 i 90 anys.

Pel que fa als itineraris saludables, han estat implementats en 5 municipis de la comarca: Camós, Fontcoberta, Palol de Revardit, Porqueres i Serinyà. S’han dut a terme 5 dinamitzacions, amb un total de 150 participacions. En aquesta activitat, l’edat més nombrosa ha estat de 50 anys per avall. Aquesta diferència s’explica per les diferents propostes d’activitats que s’han dut a terme, a les xarxes d’itineraris, ofertes a grups de menys edat com casals esportius per a joves.

El Consell Esportiu del Pla de l’Estany felicita aquest èxit, però en tot cas té molt present aquest 2013 que continuarà el projecte de dinamització dels parcs urbans i itineraris saludables, incidint en la comunicació amb Ajuntaments, participants, entitats i agents socials. La direcció del projecte es sintetitza en seguir prenent consistència i rellevància entre la població i augmentar la participació i assistència a les dinamitzacions per tal de donar a conèixer els diferents equipaments i el seu ús, per d’aquesta manera crear l’hàbit de pràctica saludable de manera periòdica. El Consell Esportiu vetllarà per detectar i mobilitzar a la població poc habituada a l’activitat física regular, i a les persones en risc d’exclusió social, per integrar-les a través d’una proposta d’activitat física i socio-afectiva.