Més de 180.000 esportistes en edat escolar han participat als Jocs Esportius de Catalunya

Publicat a Notícies

Aquestes properes setmanes 25.000 infants participen a les finals territorials i més de 8.000 a les nacionals

El Secretari General de l’Esport, Gerard Figueras, i el president dels Consells Esportius de Catalunya, Jaume Domingo, s’han reunit aquesta setmana per fer balanç dels Jocs Esportius en edat escolar i per valorar les fases territorials i nacionals.
Aquest curs han estat més de 180.000 nens i nenes els que han participat als Jocs Esportius Escolars de Catalunya, dels quals 25.000 estan actualment jugant les fases finals territorials. I les properes setmanes tindran lloc més de 100 finals nacionals, que se celebraran per tot el territori i en les que participaran 8.000 infants.
Aquesta temporada els Jocs Esportius han integrat plenament dos elements importants, d’una banda la incorporació dels valors esportius i el joc net en els resultats de les competicions, i de l’altre la consolidació de la figura dels tutors de joc.
En aquest sentit, tant el Secretari General de l’Esport com el president dels Consells Esportius han valorat molt positivament els canvis que s’han implantat i la present temporada esportiva dels Jocs. Tots dos han definit l’esport en edat escolar a Catalunya com “un model esportiu que educa i que va més enllà de la simple competició, ja que ajuda a fer bones persones i bons ciutadans i ciutadanes a través de la pràctica esportiva”.

Els valors també compten
Tots els Consells Esportius de Catalunya han incorporat el sistema de valors en el resultat de les competicions esportives. El sistema valora i té en compte el comportament dels entrenadors, esportistes i públic, que també puntua en la competició.
Aquest sistema, que també s’aplica a les fases territorials i nacionals dels Jocs, s’ha incorporat de dues maneres diferents segons el consell esportiu organitzador: integrant els resultats de valors als resultats de la competició en una sola classificació o bé fent dues classificacions paral•leles.

Els tutors de joc
Els Consells Esportius ja no disposen d’àrbitres, sinó que tenen tutors de joc. La seva feina va més enllà que la d’un àrbitre tradicional. Els tutors, a més d’aplicar el reglament, procuren que els nens i les nenes el coneguin, i també són els encarregats de premiar als esportistes, mitjançant la targeta verda si tenen un comportament esportiu positiu de valors a la pista.
A més a més, els tutors de joc elaboren l’acta de valors on es reflexa el comportament del públic, els entrenadors i els esportistes.