Projecte bridges: entrevista a Aidan Ben Hamidi Alonso

Aidan Ben Hamidi Alonso: “Si fem una cançó que tracta l’antiracisme hem de donar exemple”
No para de moure’s i diu que està nerviós per gravar la part de cançó que li toca. Va donant instruccions als seus companys perquè no s’oblidin de cap indicació a l’hora de posar la millor veu a la lletra que han escrit durant el taller de rap del programa Bridges. Abans d’entrar al Centre Cívic de Ferreries per gravar la cançó -l’avantsala del videoclip que protagonitzarà juntament amb els seus companys prenent els carrers de Tortosa a ritme de rap– s’ha pintat amb bolígraf un somriure blau enorme a la mascareta que li cobreix la cara però que no li pot amagar el que de veritat porta a sota i que li delaten els ulls. L’Aidan Ben Hamidi Alonso reprèn el taller de rap que el confinament va deixar a mitges amb il·lusió. Insisteix en el missatge antiracista de la cançó que ha cocreat amb els seus companys –ara ja amics–, en ajudar els nouvinguts a la ciutat i en donar exemple de solidaritat i empatia sense cap mena de distinció.

El projecte Bridges basa el seu repte integrador a través d’activitats vinculades a la cultura, l’esport i el voluntariat que aglutinen persones de diferents orígens i àmbits socials. La situació derivada de la pandèmia mundial del coronavirus va suposar l’aturada de totes aquestes iniciatives algunes de les quals ara s’han reprès en la mesura que les recomanacions de seguretat permeten fer-ho.

-Com vas conèixer el projecte Bridges i, més concretament, l’activitat del taller de rap?
Va ser a través d’un correu electrònic que vaig rebre de l’Espai Jove. No coneixia el projecte però em va agradar bastant, sobretot per la possibilitat de conèixer gent.

-Com ha funcionat el taller?
Hem creat una cançó de rap entre tots els participants. En haver-hi gent de diferents nacionalitats, vam triar el tema de l’antiracisme perquè era el que més ens cridava l’atenció. Bàsicament, vam repassar tonalitats musicals i vam aprendre a organitzar la base d’una cançó, com es poden fer les estrofes. Una formació sobre el rap, en definitiva.

-Què vau fer quan vau tenir els conceptes clars?
Vam començar a treballar l’expressió, sobretot per la gent de fora que arriba aquí i es troba una vida completament nova. De fet, les primeres sessions abans de l’aturada pel confinament les vam dedicar a donar-nos suport mutu perquè tots els participants hem arribat a Tortosa per diferents circumstàncies i vam creure que era important poder-nos expressar abans de començar a escriure la lletra del rap, que la vam fer entre tots, i enviar el missatge antiracista.

-Durant el confinament, us heu mantingut en contacte tots els companys?
Vam crear un grup de WhatsApp a través del qual anàvem preguntant i informant-nos sobre la lletra per assajar. Hem mantingut el contacte tot aquest temps. Teníem moltes ganes de començar perquè era un projecte que ens va motivar molt a tots, el de poder fer aquesta cançó i enviar aquest missatge. Ara cadascú gravarà la seva estrofa de la cançó i després gravarem el videoclip pels carrers de Tortosa amb nosaltres com a protagonistes.

-A nivell personal, què és el que més t’ha aportat el fet de participar al taller de rap?
El taller de rap m’ha ajudat a agafar molta més confiança en la gent i a no jutjar tant per les aparences. El taller aporta molta confiança i també permet tenir un punt de vista diferent al de la gent que diu que molts venen aquí a ocupar el nostre lloc.

-Quin és el canvi més significatiu que has experimentat després d’haver passat pel taller?
He après que hi ha gent que pateix i que pot arribar a jugar-se la vida per complir el somni de tenir una vida digna. També que, bàsicament, no hi ha ningú diferent. Tots tenim dos braços i dues cames i si la gent ve en busca d’ajuda i se li port donar un cop de mà, s’ha de fer.

-Per què és important per a vosaltres una iniciativa com aquesta?
Perquè aprendre alguna cosa nova no està malament i menys si es pot ajudar d’alguna manera fent-la. A més, si ells aprenen de nosaltres, nosaltres podem aprendre milers de coses també d’altra gent, tant de fora com d’aquí.

-Per què creus que aquesta experiència és enriquidora?
Perquè veus que tots tenim una vida i pots aprendre molt d’aquestes persones que també participen al taller. A través de l’expressió vam arribar a veure com la vida d’algú pot canviar en no res.

-Després d’aquestes experiències, com imagines que això pot canviar alguna cosa de la ciutat de Tortosa?
Crec que si hi hagués un canvi no seria només per a mi, seria per a tothom. La cançó que hem fet té un missatge global per demostrar que siguis negre o siguis blanc, tots som iguals i no s’ha de discriminar ningú. Això pot fer canviar bastantes coses. Si fem una cançó que tracta l’antiracisme hem de donar exemple. A més, aporta una visió molt diferent a la que existeix en realitat i ens permet ajudar la societat en aquest sentit.

-Amb quines paraules definiries el taller de rap del projecte Bridges?
Igualtat, possibilitat de transmetre el missatge i ajuda mútua.